Actief met jezelf aan de slag!
Voor iedereen die in het onderwijs werkt
Waarom?
Het onderwijs is een werkveld waarbij je jezelf als instrument gebruikt. Als schoolleider, leerkracht, teamleider, opleidingscoach of interne begeleider heb je voortdurend te maken met andere mensen en je zet in die contacten je eigen persoonlijkheid (met je eigen manier van reageren) in als middel. Onvermijdelijk ontstaan er conflicten en die leiden weer tot spanning en stress.
Vaak loop je onder verschillende omstandigheden steeds tegen dezelfde problemen aan en dan vraag je je misschien wel eens af: Waarom kom ik steeds weer in datzelfde patroon terecht? Erover denken en praten kan soms even opluchting geven maar het gaat erom jouw voelen, denken en handelen wezenlijk te doorgronden. Zelfonderzoek kan hierbij helpen.
Mijn ervaring is dat als je een situatie uitbeeldt, in scène zet, dit een krachtige manier is om snel inzicht te krijgen in de situatie waarin je vastzit waardoor je hieraan een andere wending kunt geven.
Hoe?
Gedurende zes dagdelen gaat een acht tot tiental deelnemers met elkaar aan de slag via een unieke methode, een mix van psychodrama en opstellingenwerk. Als jouw vraag centraal staat, fungeren de anderen als klankbord en/of als medespelers. Andere scenario’s worden overwogen en op een speelse, lichte manier uitgebeeld: lachen mag!
Iedereen komt royaal aan bod, ervaringen worden gedeeld, effecten van gedragsverandering geoefend en getoetst. Omdat de deelnemers uit dezelfde beroepsgroep komen, levert dat veel herkenning en veel extra mogelijkheden tot leren op.